Warning: Undefined variable $tags_fbs in /storage/content/50/153650/nyladesign.se/public_html/wp-content/themes/nyladesign/blocks/meta.php on line 59 Warning: Undefined variable $ft_img in /storage/content/50/153650/nyladesign.se/public_html/wp-content/themes/nyladesign/blocks/meta.php on line 67

AI, AR och VR

Av: Erica Söderlund, Copywriter | 14 augusti 2017

Bokstäver som ständigt är på tal, men vad betyder de? Förkortningar för robotar, spel eller nya blodtyper? Vi leder dig i djungeln.

En hybrid mellan verkligheten och en teknisk värld, så hade en kunnat sammanfatta förkortningarna. Eller en Tellus 2.0 om du så vill. Sedan start har vi använt teknik för att förbättra och förenkla verkligheten. Nu har vi kommit så långt att maskiner kan analysera saker snabbare än människor och vi kan uppleva delar av världen utan att ens behöva lämna hemmet.

AI = Artificial intelligence

Benämningen för den intelligens som kan uppvisas av maskiner. Intelligensen handlar inte bara om att bygga en robot som liknar en människa — och som i mångas skräckscenarion tar över världen. Nej, AI används i allt ifrån rösttjänster i din smarttelefon till översättningstjänster och självkörande bilar.

Enligt YouTube är till exempel AI snabbare än människor på att anmäla olämpliga videos, i vissa fall. Plattformen planerar bland annat att öka antalet maskiner som hjälper till att identifiera extremistiska och terrorrelaterade videos.

AR = Augmented reality

Med hjälp av AR hamnar du i en förstärkt verklighet. Tekniken tillåter dig att blanda det virtuella och det verkliga. Du befinner dig i en verklighet som överlappas av saker du tidigare inte kunnat se där, exempelvis hur en ny byggnad kan komma att se ut i ett område innan det börjat byggas.

Tekniken är även den som används i spel som Pokémon Go, där du kan fånga olika varelser genom att följa en karta över där du befinner dig.

VR = Virtual reality

Med hjälp av VR-teknik och ett par VR-glasögon kan du uppleva en virtuell verklighet. Här kan du uppleva nya platser eller befinna dig mitt i ett spel — utan att lämna rummet. Se hajar simma runt dig på havets botten, bygg en egen värld av klossar eller upplev en ny bergochdalbana innan den byggts.

Kategorier