Warning: Undefined variable $tags_fbs in /storage/content/50/153650/nyladesign.se/public_html/wp-content/themes/nyladesign/blocks/meta.php on line 59 Warning: Undefined variable $ft_img in /storage/content/50/153650/nyladesign.se/public_html/wp-content/themes/nyladesign/blocks/meta.php on line 67

Jämställdhet i en liten ask

16 december 2016

Vad är mindre än fem centimeter långt, gjort av silikon och får fler av världens flickor att komma till skolan? Om du gissat på antingen 1) årets julgåva från Nyla eller 2) en menskopp, är det bara att gratulera – båda svaren är helt korrekta.

Att låta våra kunder bli utan julklappar har blivit en kär tradition för oss. Och de flesta verkar faktiskt bli genuint glada över att vi för samma pengar kan göra skillnad för människor som behöver det lite bättre.

I år har vi valt att stötta ett projekt som gör stor skillnad för flickor och kvinnor i Uganda. Menstrual Cup Uganda (MCU) är en ideell organisation som delar ut gratis menskoppar till personer som är i behov av dessa. De lär också ut hur den ska användas och rengöras, samtidigt som de informerar om reproduktiva rättigheter. 

Mensskydd spelar roll

I Uganda får bristen på hygieniska mensskydd sociala, fysiska och psykiska konsekvenser för människor. Många hanterar sina blödningar med hjälp av tygtrasor, tidningspapper eller genom att ha sina dyrköpta bindor för länge – vilket alltsammans ökar risken för infektioner. Dessa besvär, i kombination med stigmat som finns kring mens, gör att flickor ofta blir hemma från skolan flera dagar i månaden och ibland väljer att helt hoppa av sin utbildning när mensen kommer.

En genial uppfinning

En menskopp kostar under hundralappen och håller i upp till 10 år. Den är ett hygieniskt och effektivt mensskydd som gör att flickor och kvinnor kan delta i alla typer av aktiviteter, alla dagar i månaden. Genom menskopparna och sina utbildningsinsatser förbättrar MCU levnadsvillkoren för fattiga familjer i Uganda och bidrar till ett mer jämställt samhälle med fler utbildade kvinnor. Vi på Nyla Design är glada över att kunna dra ett litet strå till stacken för en så god sak.

Med det sagt, en riktigt god jul och ett gott nytt år önskar hela Nyla-gänget!

Kategorier