Välkommen Kajsa!

Nylas nya produktionsledare Kajsa Kärnman förstärker teamet med en gedigen erfarenhet av platsmarknadsföring, en fallenhet för planering och en välutvecklad känsla för starka berättelser.

Säg hej till Matilda!

Nyast bland kollegorna här på Nyla är en grafisk formgivare med stort kommunikations- och designintresse. Välkommen Matilda!

Välkommen Ava!

Nylateamet har utökats! Med ett starkt öga för detaljer kommer hon att rodda allt från trycksaksproduktion till digitala kampanjer. Säg hej till Ava Nikpay!

Hanna Hägglöf är här!

Med Nylas senaste rekrytering vässar vi vår digitala spets och breddar vårt geografiska upptagningsområde. Möt Hanna Hägglöf – ny kundansvarig projektledare samt vår förlängda arm i huvudstaden.

En Storasyster i julklapp

I Sverige utsattes 452 000 personer för ett eller flera sexuella övergrepp under förra året.* Många av dem har ingen att vända sig till. Därför går Nylas julklapp i år till organisationen Storasyster, som står på de utsattas sida och kämpar för en verklighet utan sexuella hot, tvång och övergrepp.

Praoblogg: I en värld med influencers

Det finns många olika starka åsikter om influencers. För många vuxna är idén om att influencers kan leva på att lägga ut videor på nätet, helt absurd. Samtidigt som jag kan förstå de vuxnas tankar, kan influencers ibland finnas på ett sätt som andra inte kan. Här kommer mina tankar om influencers.

Nyla finalister i Svenska Designpriset 2021

Den nya månaden har kommit med pangbesked! Magasinet vi tagit fram för Balders nya bostadskvarter Bohusgatan har blivit nominerat i Svenska Designpriset 2021.

Välkommen Daniel!

Det rör på sig! Vi på Nyla inleder hösten med att stärka upp vårt team med en expert på just rörligt. Möt Daniel Strömberg, vår nya videoproducent.

Kryptokonstens mörka baksida

Den digitala konsten har tagit världen med storm. Garanterat äkta kryptokonst som byter ägare genom handel med kryptovaluta, oftast Ethereum. Men priset planeten betalar räknas i en annan valuta, nämligen i antal kilo koldioxid som släpps ut vid varje transaktion. Vad kostar egentligen NFT-tekniken oss?

Snabbkurs: Kundresan

Du har full koll på hur din verksamhet fungerar inifrån, men hur blir det om du vänder på perspektivet och i stället analyserar den utifrån och in? Det kan en kundresa hjälpa till med!

Ingen kommer undan etiken

Etisk design är ett allt mer omtalat begrepp i UX-världen. Vi nystar i vad ett etiskt perspektiv på digitala produkter och tjänster kan betyda i praktiken.

Säg hej till Hanna!

Nyla har fått tillökning! Numera har vi ytterligare en projektledare, den här gången en som brinner för marknadskommunikation, organisationspsykologi – och tomater. Välkommen till oss Hanna.

Vi backar #Stoppa­GreenwashingenNU

I dagarna lanserades ett upprop mot greenwashing som företag, kommunikationsbyråer och influencers kan ansluta sig till. Vi skriver under, eftersom vi också tycker att greenwashing har blivit ett samhällsproblem. Och vi tänker inte bidra till det.

Nominerade till Årets Byrå 2021!

Kunderna har sagt sitt! Nyla Design nomineras till Årets Byrå 2021. Tävlingen baseras på en omfattande undersökning där köpare av reklam- och kommunikationstjänster får svara på frågor om sina byråsamarbeten.

Årets julklapp: #kaffetimmen

Vilka förtjänar riktigt gott kaffe allra mest just nu? Personal inom vården och brukare på särskilda boenden för äldre tycker vi. Därför skänker vi årets Nyla-klapp till Fogarolli för att stötta deras initiativ #kaffetimmen.

Fixfabriken finalist i Publishingpriset

Glada nyheter! Webben som vi har gjort och jobbar med för Fixfabrikens räkning har chans att ta hem Publishingpriset 2020.

Kommunikation för jämställdhet

Vad är en kundansvarig, en grafisk formgivare och en innehållsstrateg så glada över? Jo, över att vi på Nyla har fått förtroendet att skapa Fredrika Bremer-förbundets nya grafiska profil och webbplats. Sveriges äldsta jämställdhetsförbund kommer att få ett helt nytt visuellt uttryck och en digital plattform som lyfter deras kommunikation in i 2020-talet.

Nyla växlar upp med ny delägare

Under det senaste decenniet har vi på Nyla arbetat med kommunikation som utvecklar städer. Nu tänker vi framåt och satsar ännu mer på det vi inspireras av och tror mest på.

Nudging – mer än en fluga

En vänlig knuff i rätt riktning. Ungefär så brukar det beteendeekonomiska verktyget nudging förklaras. Sedan begreppet myntades har det både hunnit genomgå en ordentlig hype och fått en ond dubbelgångare. Vi kollar närmare på nudgingens möjligheter och fallgropar.

Tillgänglighet på webben

All information på nätet är inte tillgänglig för alla. För att webben ska bli en mer inkluderande plats började en ny lag gälla i september förra året. Vad innebär den för dig och ditt företag? Nylas webbutvecklare Filip Rundberg förklarar.

Praktikplats i coronatider

Hur känns det att vara praktikant under en pågående pandemi och hur gör man för att hålla huvudet ovanför vattenytan när mycket känns osäkert? Nylas praktikant Ragnhild delar med sig av sina reflektioner.

Grundskole­förvaltningen teamar upp med Nyla

Framtidens skola – det jobbar Grundskoleförvaltningen för varje dag. Tillsammans med oss på Nyla som nysajnad kommunikationsparter kommer det att hända en rad spännande grejer inom detta ständigt aktuella ämne. Kul och lärorikt säger vi!

Hej Ragnhild!

Hon beskriver sig själv som en kulturarbetare i transformation. Men så var det också teaterns värld som introducerade henne till grafisk formgivning och originalarbete. Välkommen säger vi till Ragnhild, en inbiten öbo som vill lära sig krålsim parallellt med vårens praktik på Nyla.

Årets julklapp: hemliga kompisar

Julen är en tid för betydelsefulla minnen – men alla barn har inte samma möjligheter att få just det. Därför har vi på Nyla valt kompisbiljetter till Alfons Åbergs Kulturhus som årets julklapp.

Johan Johansson: ”Vi är inte datadrivna by default”

När en av Sveriges främsta digitala analytiker gästade oss på senaste Folk & frukost passade vi på att prata om data, organisationsutveckling och vilken egenskap han skulle vilja att fler utvecklade.

Nyla vinnare i Göteborgs­upphandling

Att kommunicera kring och synliggöra en stads arbete är både viktigt och spännande. Därför är vi på Nyla ytterst förväntansfulla över att ha blivit upphandlade av Göteborgs Stad i inte bara en, utan två kategorier.

Säg hej till Karin!

Team Nyla har fått förstärkning. Vi kunde knappast vara gladare över vår senaste strategiska nyrekrytering. Men hur ny är Karin Fritzell egentligen?

7 svenska varumärken som är bra på Instagram

Instagram är inte vad det en gång var, utan mycket mycket mer. I takt med att nya format har tillkommit så har möjligheterna att forma ett eget uttryck blivit näst intill oändliga. Här är sju svenska varumärken som gör Instagram bra – vart och ett på sitt sätt.

Nyla nominerade i Svenska Designpriset 2019

Måndagshumöret är på topp här på Nylakontoret. Vi firar nämligen starten på veckan med en nominering i Svenska Designpriset.

Klimatstrejk den 27/9 – så gör vi

Fridays for future, den globala rörelse av skolungdomar som strejkar för klimatet, ber om hjälp från vuxenvärlden. Den 27 september vill de se oss manifestera vårt stöd framför rådhus, stadshus och parlamentsbyggnader runtom i världen. Så här gör vi på Nyla den dagen.

Snabbkurs: Tjänstedesign

Vad är egentligen tjänstedesign? Vissa ser det som UX-designens kusin medan andra ser det som en väsentlig del i sitt dagliga arbete. Vi förklarar grunderna!

Så klimatbantade vi på 30 dagar

Tillsammans med 430 andra företag hoppade Nyla på Breakit Impact Challenge – ett slags bootcamp för att sänka bolagets klimatpåverkan. Till protokollet för vi både ett par enkelt genomförbara tips och större frågor att jobba vidare med framåt.

Fixfabriken väljer Nyla

Det är med stor glädje och mycket pepp som vi presenterar en ny kund: bostadskonsortiet bakom Fixfabriken i Göteborg.

Så gör du bättre intervjufilmer

Frågorna är förberedda och intervjupersonen levererar. Trots det så blir intervjun något som du knappt vill visa upp. Här är några tumregler som hjälper dig göra bättre intervjufilmer.

Så GDPR-säkrar du bilder och filmer

Många av oss förknippar GDPR med skärpta krav på publicering och hantering av personuppgifter som namn, adress och personnummer. Men dataskyddsförordningen gäller lika mycket för bilder och filmer. Här förklarar advokaten Sara Hjörne varför och hur du säkerställer att ditt bildmaterial är på rätt sida om lagen.

Säg hej till Nathalie!

Nyla fortsätter att växa. Denna gång med en produktionsledare med ovanligt hög taktkänsla. Varmt välkommen till oss säger vi till Nathalie.

Hållbarhets­modellen som återkallades

När en produkt visar sig vara riskabel så återkallas den av tillverkaren. Men hur är det med idéer? Sommaren 2018 gick upphovspersonen till en av de mest etablerade idéerna inom CSR och hållbarhetskommunikation ut och drog tillbaka den. Hängde du med?

4 saker vi ser fram emot 2019

Året har nyss börjat och vi ser exalterat fram emot de kommande månaderna. Det är nämligen mycket som kommer att hända på Nyla under 2019.

Vinstchans i Årets Byrå 2019!

Ja, inte var det tråkigt att få veta att Nyla hör till de nominerade i tävlingen Årets Byrå 2019. Det betyder att våra kunder har skattat samarbetet med oss högt, vilket i sin tur betyder allt för oss.

Årets julklapp till Bee Urban

2018 var året då hotet mot den biologiska mångfalden och vår framtida livsmedelsförsörjning blev tydligare än någonsin. Därför går årets Nyla-klapp till företaget Bee Urban, som utför ett konkret miljöarbete med hjälp av blommor och bin.

Snabbkurs: Grafisk profil

Hur ser ditt företag ut utifrån? Är det kanske en en salig röra? Vi lyfter fördelarna med att satsa på en grafisk profil.

Nyla skriver under Byråkoden

När #metoo svepte över världen fördes unkna strukturer upp till ytan i bransch efter bransch. Genom uppropet #sistabriefen riktade 2126 kvinnor en direkt uppmaning till den svenska byråvärlden: Det är dags för förändring.

Trycksaker som gör avtryck

I en digital omvärld är det lätt att prioritera bort sin tryckta kommunikation. Men med rätt kvalitet kan trycksaken förmedla dina budskap på sätt som inga ettor eller nollor klarar av. Här förklarar Nyla Designs originalare Robert Alfredsson hur du kan sticka ut.

Personas som håller måttet

Personas är ett användbart strategiskt verktyg som kan hjälpa er att utveckla tjänster, webbar och innehållsplaner som svarar mot verkliga behov. Vi stegar igenom knepen som leder ert arbete framåt.

Nyla vinnare i Publishingpriset!

Snygg design, välformulerat innehåll och genomtänkt funktionalitet lönar sig alltid. Ibland lite mer än annars. Tre av våra webbar har vunnit guld, silver och brons i Publishingpriset.

Nylas AD och UX-designer, Eleonora Hafström

I huvudet på en UX-designer

Med en bristande UX-design riskerar du att både förlora och förarga dina användare. Eleonora Hafström förklarar hur hon jobbar för att få till en bra användarupplevelse.

Texter som får folk att ändra åsikt

I dessa tider är det svårt att inte tänka på sina egna – men kanske framförallt andras – åsikter. Visst hade det varit härligt om du kunde påverka andra att tänka mer som du?

Engelska på svenska

Din kommunikation utökas med engelska lånord hela tiden. Men hur uttrycker och stavar du dem rätt i dina kanaler? Frågan har flera svar. Ett är att inte använda engelska ord alls.

Två nomineringar i Svenska Designpriset

Stämningen blev MYCKET god här på Klädpressaregatan när vi fick reda på att vi är tvåfaldigt nominerade i årets upplaga av Svenska Designpriset.

Tre nomineringar i Publishing­priset

Att anstränga sig det där lilla extra lönar sig. Nyla Design står bakom hela tre webbplatser som kan ta hem vinnarstatyetter i Publishingpriset 2018.

Pride-praktika för företag

Känner du för att vifta med både Prideflaggan och ditt varumärke nu i dagarna? Här är fem saker du behöver ha koll på först.

Reklam på riktigt

Håriga ben, rödbrunt blod och kroppar större än XXS – det låter som en normal vardagsbeskrivning, eller hur? Men i reklam är det inte alltid lika tydligt.

Väck din inre VM-reporter

Om man inte frågar får man inget veta. Just därför har copywriters en hel del att lära av sportjournalister.

Att följa lagen är inte schysst

Är din inbox också full av mail från företag som bryr sig om din integritet? I skörden av GDPR-relaterad e-post finns lärdomar att dra om betydelsen av tajming och kontext för hur ett budskap landar.

Säg godmorgon!

Webbens nya stil

Har du svårt att hänga med i den tekniska utvecklingen? Tänk då på webbutvecklarna vars spelregler ändras hela tiden. Vi tog ett snack med frontend-Filip för att lära oss mer om webbens nya stil.

Skapa jäm­ställd reklam

Idag är det internationella kvinnodagen, en dag där många tänker lite extra kring kvinnor och jämställdhet. Något vi arbetar med varje dag.

Medierna 70-talisterna helst vill glömma

Nä, internet var visst ingen fluga. Eller kan vi vara säkra på det? Det finns ju andra medier som tvingats kliva av tronen efter årtionden av popularitet. Här minns vi tre av dem!

Byrålingo

Vad är USP:en? Fick du en bra ROI? Är CTA:n tydlig? Vi har sammanställt en ordlista över trebokstavsförkortningar som nästan blivit egna ord i reklamlingon.

De 5 smartaste SEO-verktygen

Sökmotoroptimering är ett evigt hands on-hantverk. Tur att det finns flera tjänster att ta hjälp av längs vägen. Vi listar de fem smartaste verktygen för att synas bättre bland sökresultaten.

Barn är inte till salu

En självklarhet för de flesta. Ändå säljs fyra barn per minut i sexhandeln runtom i världen. Det vill vi få stopp på.

För en bättre kommunika­tions­bransch

Vi har fått #sistabriefen och självklart tar vi oss an uppdraget. Nyla Design ska alltid vara den byrå där jämställdhet är en självklarhet.

5 saker som alltid gäller på sociala medier

Med de sociala mediernas diktatoriska algoritmer kan det lätt kännas hopplöst att ens försöka göra rätt. Trots det finns det saker som alltid kommer att gälla när du vill nå ut på Facebook, Instagram och alla de där andra.

Två nominer­ingar i Svenska Design­priset

Plötsligt händer det. Men inte utan hårt arbete. Just därför är vi mycket stolta över att vi nominerats i två av Svenska Designprisets kategorier 2017.

AI, AR och VR

Bokstäver som ständigt är på tal, men vad betyder de? Förkortningar för robotar, spel eller nya blodtyper? Vi leder dig i djungeln.

Influencers — nutidens idoler

Alla pratar om dem, men vad är grejen egentligen? Influencers. Nutidens idoler och filmstjärnor som vi inspireras av. Hela världen tar ton tillsammans med Kung Louie och sjunger ”Jag vill se ut som du, gå som du, duuu”.

5 sätt att göra filmer minnesvärda

Det finns många sätt att få ett budskap att sticka ut med film. Några vägar är lite extra finurliga. Här är fem exempel som vi minns mer än andra.

Solljus 2.0

Visste du att det går att leda solljus inomhus hela 30 våningar ner? Att det är möjligt att njuta av solens strålar på en tunnelbanestation? Vår uppdragsgivare Parans Solar Lighting har skapat en ljusare framtid.

Att få webbesökare dit du vill

Med rätt programvara kan nästan vem som helst lära sig att snitsa ihop en tjusig webbplats. Men för att bygga en sajt som faktiskt får besökarna att göra det som webbsajten är tänkt för krävs mer än bara snygg design och coola effekter.

Kärleks­festivalen slog rekord

I helgen badade Varberg i regnbågens alla färger när Pride Varberg ägde rum för tredje året i rad. Vi på Nyla Design är stolta över att vara en av sponsorerna.

Gästblogg: Sveriges första film­skapande mäklar­firma

Vi bjuder in några av Sveriges mest inspirerande personer att gästblogga om hur de jobbar med kommunikation. Först ut är Erika Bergholm, VD och fastighetsmäklare på Entrance Fastighetsmäkleri, som skriver om sin företagsresa och hur de nått så stora framgångar bland annat i sociala medier.

Nakenbad, musikflotte och växthusfika

Kommunikation, webbdesign och content marketing i all ära. Om sommaren tycker vi på Nyla att det är lite gött att göra annat också. Här följer ett gäng skarpa sommartips till dig i Göteborg med omnejd från sex lika skarpa Nyla-medarbetare.

Att våga ta ställning

Jämställdhet, mångfald och HBTQ-rättigheter — det finns många viktiga ämnen som behöver lyftas och synliggöras.

Hej Erica Söderlund!

Nylas senaste tillskott är visserligen som Rain Man när det gäller färgkoder, men det är inte därför hon är här. Vår nya copywriter Erica Söderlund är här för att leverera idéer, strategier och ord.

Content first på ren svenska

Att designa en webb innan man vet vad den ska innehålla är att be om trubbel längre fram. Vi bad vår AD Petter Lissborg förklara varför han alltid pratar om ”content first”.

Gör det tunga lätt – våga skippa brödtexten

Du har säkert varit där. Med en lååång rapport eller annan längre text som du vill att människor ska hitta till via din digitala kanal. Går det ens när till och med en kortare sammanfattning bara blir stora textmassor som skrämmer iväg vem som helst?

Vägen Ut-kooperativen uppmärk­sammas i GP

I över 15 års tid har Vägen ut-kooperativen hjälpt människor som stått längre från arbetsmarknaden att hitta vägen tillbaka till ett jobb. Vi på Nyla Design är stolta över uppdraget att skapa deras nya webbplats.

5 sätt att dela innehåll på Facebook

Du har lagt ett gäng timmar på ett nytt inlägg till er webb – ett stycke engagerande innehåll som tydliggör er kompetens. Allt som återstår är att dela det på er Facebooksida. Men nu, en statusuppdatering från mållinjen, vill du inte skriva en mening till.

Jämställdhet i en liten ask

Vad är mindre än fem centimeter långt, gjort av silikon och får fler av världens flickor att komma till skolan? Om du gissat på antingen 1) årets julgåva från Nyla eller 2) en menskopp, är det bara att gratulera – båda svaren är helt korrekta.

Nyla på CSR Forum

Idag är det äntligen dags för årets höjdpunkt för västsvenskar som vill förena affärer med hållbarhet: CSR Forum på Svenska Mässan. Som stolta medlemmar av CSR Västsverige finns vi självklart på plats.

Casefilm från Kultur­kalaset

För ett par månader sedan fylldes Göteborg med kulturupplevelser i både stort och smått när Göteborgs kulturkalas gick av stapeln. Kulturkalaset, som är en av Nordens största kulturfestivaler, förvandlade stadens gator till ett smörgåsbord av kulturella godbitar att frossa i – allt från opera, konst, musik och gatuteater till food trucks med mat från alla världens hörn.

Ingen bild hittades

Snabbfotad marknads­föring

Riktigt snabbfotad reklam, sån där som rullas ut nästan i samma ögonblick som händelsen den anspelar på, är något av en edgesport för marknadsförare. Vi ger exempel på olika sätt att smida medan järnet är varmt.

Rapport från Webbdagarna

De senaste två dagarna har varit extra speciella för våra webbkillar Filip och Petter. De har nämligen varit på Webbdagarna och lyssnat på inspirerande föreläsningar om framtidens kommunikation på nätet.

Så talar du med en frontend­utvecklare

De är notoriskt multitaskande, digitalt uppdaterade – och hyfsat svårlästa. Vi pratar förstås om frontendutvecklarna. Men hur pratar man egentligen MED dem?

Robert har anlänt

Förra veckan dök han upp som en efterlängtad blixt från klar himmel. Robert, alltså – sommarens Final art-förstärkning här på Nyla.

Kommunicera med millennials

Snapchat. Facebook. Reklamtrötthet. Millennials. Generation Z. Instagram. Digital natives. Nittiotalister. Hur gör man egentligen för att kommunicera med ungdomar?

Kristin

Låt oss presentera: Kristin

Det svänger på Nyla. I måndags gjorde en ny talang entré på bygget och vips blev byrån både hippare och mer musikalisk.

Digitala påskägg – både trams och taktik

Har du koll på internets gömda överraskningar? De digitala påskäggen väcker både nyfikenhet och engagemang.

Så påverkas du av Instagrams nya algoritm

Har du tillgång till internet? Klart du har. Då har du säkert inte undgått den senaste snackisen i sociala medier: Instagrams nya algoritm.

Ny kund: Göteborg & Co

Vi har glömt att berätta en grej som hände strax efter att vi vunnit Göteborgs Stads upphandling av produktionsbyråer. Nämligen att vi vann en till. Det känns fantastiskt ärofyllt att få jobba med Göteborg & Co.

Välkommen Ulrika

Ännu en måndag har passerat och ytterligare en talang har installerat sig på Nylakontoret. Idag välkomnar vi vår nya projektledare Ulrika Lönnroth.

Senaste Nyla-nytt

Om Nyla hade haft ett eget stjärntecken så hade vårt horoskop för 2016 antagligen nämnt utvecklande uppdrag, nya relationer och ett stärkt självförtroende.

Klarspråks­skolan: Att skriva eller inte skriva inte

Tyckte du den rubriken var krånglig? Bra. Det är dags för den femte och sista delen av klarspråksskolan, i vilken vi stjäl en billig poäng från samtidens alla livscoacher och guidar dig till bra negationer.

En god jul för ett gott nytt Sverige

Varje jul skänker vi en gåva till de som behöver det lite mer än vad vi själva gör. I år går vår julgåva till Västra Hisingen Basket och deras satsningar på att välkomna ensamkommande flyktingbarn och -ungdomar.

Klarspråks­skolan: Tre knep för att komma i form

Böj, sträck och kniiip? Nej då, vi vill inte bidra till ökad hälsohets. Däremot till tajtare texter. I klarspråksskolans fjärde del sätter vi formen i fokus.

Klarspråks­skolan: Ordval

Plötsligt säger alla ”content”, eller ”benchmarking”. Du kanske kommer på dig själv med att prata om ”allokering av resurser”. Det är dags för del 3 i Nylas klarspråksskola.

Klarspråks­skolan: Vem där?

Det minsta du kan göra för din läsare är att använda aktiva verb och personliga pronomen. Del 2 av Nylas klarspråksskola balanserar på gränsen till en vett- och etikettspalt.

Klarspråks­skolan: Menings­byggnad

Har du någon gång träffat den här personen: Hen som hellre säger ”presupponera” än ”förutsätta” och som gärna berättar att ni behöver downsiza eller kanske outsourca för att skapa synergieffekter som ger win-win?

Nu var det slut på det roliga. ¯\_(ツ)_/¯