Warning: Undefined variable $tags_fbs in /storage/content/50/153650/nyladesign.se/public_html/wp-content/themes/nyladesign/blocks/meta.php on line 59 Warning: Undefined variable $ft_img in /storage/content/50/153650/nyladesign.se/public_html/wp-content/themes/nyladesign/blocks/meta.php on line 67

Fem vittnen från Förintelsen

Kund: Levande Historia i Göteborg, Göteborgs Stad | Vad: Grafisk formgivning

Tungt, givande och respektfullt. Så beskriver vår formgivare arbetet med att designa boken ”Glöm aldrig” för Göteborgs Stad.

Den 27 januari var det 72 år sedan förintelselägret Auschwitz befriades. För att uppmärksamma minnesdagen har Göteborgs Stad bland annat gett ut samlingen ”Glöm aldrig — fem vittnen från Förintelsen”, skriven av Monica Hirsch. En bok som vår grafiska formgivare Kristin Thunberg har designat.
— Det var intressant att jobba med ett så viktigt ämne i ett stort projekt. Det kändes att man gjorde något meningsfullt, säger hon.

Överlevande berättar

I samlingen berättas judiska och romska överlevandes historier, som författaren Monica Hirsch har samlat in. Texterna varvas med talande bilder av fotografen Maja Kristin Nylander. Den största målgruppen är skolelever, men boken finns tillgänglig för alla. Förhoppningen är att samlingen ska beröra och att de hemska händelser som skedde under Förintelsen inte ska glömmas bort.

Formgivningen

Det var tidigare beslutat att alla bilder skulle vara svart-vita, men utöver det fick Kristin ge förslag på hur boken skulle se ut.
— Vi diskuterade format och utefter det så fick jag ganska fria händer med formgivningen. Grundtanken är respektfull, jag ville inte sväva ut för mycket. Eftersom den ska läsas i skolor fick den inte vara svårtydd på något vis, brödtypsnittet skulle vara lättläst och inte störa berättelserna. Jag valde istället att jobba med kontraster genom rubriker, luft och svartvitt, säger hon.

Sammanfattningsvis beskriver Kristin sin tanke med formgivningen med tre kärnvärden; enkelt, tydligt och respektfullt.

Omslag och uppslag

Uppslag med bilder

Uppslag med text

Läs ”Glöm aldrig” här.

Foto: Maja Kristin Nylander
Författare: Monica Hirsch

Vill du veta mer?

Prata med Caroline Eriksson
caroline@nyladesign.se / 0708-77 99 09