Arabicabönorna som vi pratar om odlas ekologiskt och rättvist i Peru och Honduras innan de förädlas av honduranska COMISUYL-kooperativet. Kaffeanläggningen är först ut i världen att vara frikopplad från elnätet. I stället används solenergi för att torka bönorna och biogas för att ge dem dess rostning.
Detta reducerar koldioxidutsläppen rejält. Så pass mycket att kooperativet på sikt kan komma att handla med utsläppsrätter – till ekonomisk fördel för lokalbefolkningen!
Det är Nordiska Kafferosteriet AB som importerar de människo- och miljövänliga bönorna till Sverige, mal dem till kaffe och förpackar dem i nedbrytbara pappåsar. Förutom att ta fram ett koncept och formge etiketten till påsarna fick Nyla uppgiften av The House of Fair Trade att ge produkten ett lämpligt namn. Ett politiskt korrekt förstås. Kan du gissa vad namnet blev?
Vill du veta mer?
Prata med Caroline Eriksson
caroline@nyladesign.se / 0708-77 99 09