Svår teknik som uttrycks enkelt

Kund: Plastal | Vad: Budskapsplattform, presentation och animerad film

Hur kommunicerar man enkelt fördelarna med tekniska lösningar utan svåra ingenjörsuttryck? Vi har hjälpt plasttillverkaren Plastal att nå fram till bildesigners och inköpare som vill glänsa inom fordonsindustrin utan giftiga kromdetaljer.

Plastal producerar plastdetaljer för fordonsindustrin och är bland annat en av Volvos viktiga underleverantörer. Med sin nya produkt för metallplätering kan de tillverka glänsande bildelar utan att blanda in giftigt krom. Förenklat förklarat går tekniken ut på att lägga tunna metallager på plast, som skapar en miljövänligare produktion av exempelvis kofångare, backspeglar och dörrlister med kromliknande utseende. Men Plastals lösning skapar även en helt ny spelplan för bland annat bildesigners och inköpare när den nya produkten till exempel är böjligare, tåligare och flexiblare än det traditionella kromalternativet.

Uppdraget: Tydligare budskap på en lättare nivå

För den som är tekniskt kunnig kan Plastals nya produkt vara enkel att förstå. Men Plastal vill nå fram även till dem som inte är ingenjörer, varpå vi började med att titta på uttrycken som produkten ska förknippas med. Genom att renodla språket blir kommunikationen tydlig när alla Plastals medarbetare pratar om och presenterar produkten på samma sätt. Men det är också ett sätt för Plastal att säkerställa att svårighetsgraden hålls på en lagom nivå, utan tekniska ingenjörsbegrepp som stora delar av målgruppen inte förstår.

Flera fördelar i en snygg förpackning

Av samma anledning blev steg två i uppdraget att ta fram ett tilltalande presentationsmaterial som Plastals anställda kan luta sig mot i mötet med nya kunder. Presentationen bygger på den framtagna budskapsplattformen och hålls ihop grafiskt med typsnitt och grafiska element som känns igen från Plastals befintliga webb. Resultatet presenterar den nya produktens alla fördelar på ett lättillgängligt och pedagogiskt sätt.

En film som alla förstår

Vi kunde snabbt konstatera att själva tillverkningsprocessen är en viktig del av produkten. Och ingenting förklarar processer så bra som animerade filmer. Tillsammans med Adore Adore tog vi därför fram en visualisering av hur det går till när Plastal pressar och förgyller plastdetaljer i sin nya fabrik.

Vill du veta mer?

Prata med Karin Fritzell
karin.fritzell@nyladesign.se / 0737-22 23 02