Warning: Undefined variable $tags_fbs in /storage/content/50/153650/nyladesign.se/public_html/wp-content/themes/nyladesign/blocks/meta.php on line 59 Warning: Undefined variable $ft_img in /storage/content/50/153650/nyladesign.se/public_html/wp-content/themes/nyladesign/blocks/meta.php on line 67

En god jul för ett gott nytt Sverige

14 december 2015

Varje jul skänker vi en gåva till de som behöver det lite mer än vad vi själva gör. I år går vår julgåva till Västra Hisingen Basket och deras satsningar på att välkomna ensamkommande flyktingbarn och -ungdomar.

Västra Hisingen Basket är en basketklubb som anordnar träningar och turneringar för ensamkommande flyktingar.

– Det är vårt sätt att skapa en mötesplats och göra något roligt för de barn och ungdomar som anländer till Göteborg, säger Ali Tabrizi.

För att sprida kännedom om Västra Hisingen Baskets initiativ har Ali Tabrizi besökt flera av Göteborgs asylboenden, och med hjälp från social resursförvaltning har de nått ut till de flesta boenden i Göteborgsområdet. Det svåra har snarare varit praktiska detaljer, som att få logistiken att fungera.

– Det bästa är att se glädjen hos ungdomarna. Det är för deras skull vi gör det här.

Foto: AnnaCarin Isaksson

Den 21 november anordnade de sin första basketturnering för nyanlända barn och flyktingar: Welcome to Sweden Basketball, i Sjumilahallen i Biskopsgården. Förhoppningen är att det ska bli ännu fler turneringar framöver. För de inblandade är drivkraften att göra något positivt av vad som annars uppfattas som problem: Biskopsgården, integration, flyktingkrisen och Sveriges hanterande av detsamma.

– När man träffar ungdomar som har haft svåra upplevelser blir man ödmjuk. I politiken pratas det om siffror och volymer, men det är först när man får ta del av verkliga människoöden som man kan förstå.

Ett varmt välkomnande

Ali vet själv hur det är att fly till ett främmande land. 1985 flydde han med sin familj från kriget i Iran.

– Vi hade släkt som bodde här redan och vi migrerade med pass och flyg. Vår flykt var inte lika problematisk som många andras. Och eftersom jag bara var tio år när vi kom till Sverige lärde jag mig snabbt språket. Men nätverket och möjligheterna som etniska svenskar får från start, och genom sina föräldrar, saknades. Med den här satsningen vill jag rätta det.

I år har ingen kunnat undgå flyktingkrisen. Nyhetsflödet har dominerats av överfyllda gummibåtar på Medelhavet och människor som är beredda att riskera livet för att fly sina hemland. För oss på Nyla Design var det ingen fråga om saken. Vår julgåva skulle gå till att välkomna ensamkommande flyktingbarn och -ungdomar till deras nya hemland – Sverige.

Med det sagt, god jul och gott nytt år!

Illustration: Camia Pia

Kategorier