När det gäller fakta om världen är de flesta av oss snäppet mindre träffsäkra än en schimpans. Det hjälpte Johan Johansson till att slå fast när han samarbetade med Hans Roslings team på Gapminder. Utan en bra process för att samla in och tolka ny data, finns alltså en hög risk för att vi fattar beslut på felaktiga grunder.
När han inte jobbar som digital analytiker på Outfox så håller Johan bland annat i Resumés kurser i Google Analytics. Dessutom är han en uppskattad föreläsare, vilket vi fick uppleva på nära håll under senaste upplagan av Folk & frukost. ”Bli klok på din data” var rubriken och klokare, det blev vi.
Hur ska vi beskriva vad du gör på dagarna?
– Vi kan säga att jag hjälper mina kunder att förstå sig på sina användare. Ofta i digitala kanaler, om det så är i en app eller på webben. När vi förstår användarna kan vi också göra livet enklare och bättre för dem.
Hur får man den egna organisationen att jobba klokare med data?
– Det finns lite olika sätt att angripa det där på. Det vi kan lära oss av studier som har gjorts är att det finns åtminstone tre typer av utmaningar för att få organisationer att bli datadrivna. Den första handlar om människorna i företaget, den andra om de processer man har och den tredje om vilken teknik man jobbar med. Och man måste jobba med alla tre områden för att lyckas.
– Svårast är nog att förändra människor. Vi är inte datadrivna by default. För att vi ska bli det krävs processer där vi omvandlar data och siffror till insikter som vi kan agera på. Att börja göra observationer och förklara varför de är viktiga, det är ett bra första steg. Det kommer att behövas en del teknik för att lyckas, men inte jättemycket. Det är inte tekniken som är den största utmaningen.
Om fler människor var ödmjuka inför det faktum att de kanske inte vet så där jättemycket om sina användare – eller om världen i stort – då tror jag att de flesta helt plötsligt skulle bli analytiker.
Vad önskar du att fler förstod?
– Oj, det är många saker. Men är det en egenskap som jag skulle vilja se mer av så är det nyfikenhet. En vilja att förstå hur världen omkring en fungerar, tillsammans med en öppenhet för att upptäcka saker man inte trodde var sanna. Om fler människor var ödmjuka inför det faktum att de kanske inte vet så där jättemycket om sina användare – eller om världen i stort – då tror jag att de flesta helt plötsligt skulle bli analytiker.

Dataproffset Johan Johansson gästade Folk & frukost i oktober 2019.
Missa inte nästa Folk & frukost!
Som prenumerant på vårt nyhetsbrev hör du till de första som får möjlighet att paxa plats till våra matnyttiga frukostföreläsningar.