Warning: Undefined variable $tags_fbs in /storage/content/50/153650/nyladesign.se/public_html/wp-content/themes/nyladesign/blocks/meta.php on line 59 Warning: Undefined variable $ft_img in /storage/content/50/153650/nyladesign.se/public_html/wp-content/themes/nyladesign/blocks/meta.php on line 67

Medierna 70-talisterna helst vill glömma

Av: Erik Andersson, Copywriter | 23 februari 2018

Nä, internet var visst ingen fluga. Eller kan vi vara säkra på det? Det finns ju andra medier som tvingats kliva av tronen efter årtionden av popularitet. Här minns vi tre av dem!

Diabilden
Pogo Pedagog. Det är namnet på det klassiska produktionsbolaget med den klassiska loggan som etsat sig fast hos många lågstadieelever. Ja, i alla fall hos många av oss som gick i skolan 1970- och 1980-talen när bolagets läromedel hade sin hype. Diabildsserierna med tillhörande ljudband var lite av en bildsatt, lärorik och faktaspäckad radioteater utan dramatik. Ett pipljud angav när diabilden skulle bytas till en ny. Och i alla fall i mitt klassrum var det i det närmaste slagsmål om vem som skulle få sköta projektorn inklusive bildbytena.

OH-arket
Overhead är förvisso ett företagsekonomiskt begrepp. Men det är även ännu en form av projektor som syntes ofta i föreläsningssalar innan skärmdubblering och objektkameror blev grejen. Precis som med diabilder handlar det om bakomliggande ljus som skapar större bilder på väggen. I overhead-fallet kan det liknas lite vid att lysa med en stark ficklampa genom stora gelatinblad. Det som du skrivit med din speciella OH-penna eller kopierat på det plastiga OH-bladet i A4-storlek var helt enkelt det som förstorades upp på OH-duken via en vinklad spegel. Nämnde jag förresten att själva projektorn ofta var närmare tio kilogram tung. Hur smidigt som helst – eller hur?

SPARA-IKON. På flera olika sätt. Illustrationen lånad av Nextnature.

Disketten
Under lång tid var disketten mer än bara en spara-symbol. Det var en välanvänd hightech-produkt – trots sina otympliga format och klena möjligheter till lagring. För er som bara levt med molnet som lagringskompis pratar vi alltså om en slags urtida USB-sticka i större kreditkortsformat – som knappt kunde lagra något alls. De första mätte hela åtta tum (cirka 20 centimeter) och hade bara plats för 80 kilobyte, vilket ungefär motsvarar ett textdokument med 80 tecken. I sin sista storhetstid på 1990-talet hade utvecklingen gjort att skivorna hade halverats i storlek och lagrade nästa 20 gånger så mycket. Trots det pratar vi alltså fortfarande bara om ungefär en halv bild tagen med vilken vanlig mobiltelefon som helst i dag.

Huvudbilden med OH-projektorer är lånad av Wikimedia

Kategorier