Warning: Undefined variable $tags_fbs in /storage/content/50/153650/nyladesign.se/public_html/wp-content/themes/nyladesign/blocks/meta.php on line 59 Warning: Undefined variable $ft_img in /storage/content/50/153650/nyladesign.se/public_html/wp-content/themes/nyladesign/blocks/meta.php on line 67

Klarspråks­skolan: Ordval

Av: Kristina Modigh, copywriter | 14 september 2015

Plötsligt säger alla ”content”, eller ”benchmarking”. Du kanske kommer på dig själv med att prata om ”allokering av resurser”. Det är dags för del 3 i Nylas klarspråksskola.

Det är lättare än vad man kan tro att krångla till det. Med Nylas klarspråksskola vill vi vägleda dig runt de vanligaste fallgroparna som skrämmer läsaren på flykt. Del 1 var en lektion i meningsbyggnad och i del 2 predikade vi vikten av närvaro. Denna tredje del handlar om textens mest basala byggstenar: orden.

Det finns en hel del att säga om ordval. Här hissar vi en vänlig varningsflagg för tre typer av ord: de krångliga, de tomma och de interna.

1. De krångliga orden

Du vet att du har använt ett krångligt ord när din läsare får ett djupt veck mellan ögonbrynen. Testa din text på en kollega och se efter själv. Det här är ett krångligt ord: anmälning. Ser du sur ut? I så fall beror det på att du just har läst ett verbalsubstantiv.

”Anmäl dig senast den 17 november” låter betydligt trevligare än ”Anmälning sker senast den 17 november”, eller hur? Det beror dels på det personliga pronomenet, dels på att vi föredrar verb framför substantiv. Åtminstone ur ett klarspråksperspektiv. Sensmoral: gör inte substantiv av verb.

Alltså. Istället för: Branschen har genomgått en kraftig förändring, skriv hellre: Branschen har förändrats kraftigt.

Verbalsubtantiven är en typ av ord som är onödigt krångliga. Det finns förstås fler. Värt att nämna är exempelvis långa sammansättningar och den typ av ålderdomliga/stela ord som finns med i Regeringskansliets svarta lista. Låt rynkan i pannan vägleda dig.

2. De tomma orden

Ett tomt ord känns igen på dess eftersmak. Du har sagt något utan att säga något. Kvar dröjer sig en liten pulshöjning och tanken hoppas ingen frågar vad jag menar. Vi har alla varit där.

De tomma orden kommer precis som de krångliga i flera skepnader. Här finns t.ex. de slitna (utvecklingsorienterad, unik), de vaga (dynamisk, process) och modeorden – ord vi plötsligt känner att vi behöver få in i en mening, lite oavsett hur (hållbart, position, leads). Ett eget inlägg skulle förresten kunna ägnas åt de engelska orden.

OBS: Ibland måste man så klart få skriva process, eller position. Gör vad du måste, men var också beredd på frågan Vad menar du?

3. De interna orden

Ord smittar. Om alla på din arbetsplats till exempel börjar säga ”ända in i kaklet” är risken överhängande att du själv snart blir smittbärare, hur töntigt du än tycker att det låter från början. Det krävs helt enkelt en självständighet av stål för att stå emot.

Nästan alla branscher, arbetsplatser och kompisgäng har sina egna gloslistor. De interna orden skapar mys och sammanhållning. Du måste inte sluta använda dem. Du måste bara sluta göra det offentligt.


Läs fler delar av Nylas klarspråksskola

Del 1: Meningsbyggnad
Del 2: Vem där?
Del 4: Tre knep för att komma i form
Del 5: Att skriva eller inte skriva inte


Kategorier