Warning: Undefined variable $tags_fbs in /storage/content/50/153650/nyladesign.se/public_html/wp-content/themes/nyladesign/blocks/meta.php on line 59 Warning: Undefined variable $ft_img in /storage/content/50/153650/nyladesign.se/public_html/wp-content/themes/nyladesign/blocks/meta.php on line 67

Klarspråks­skolan: Tre knep för att komma i form

Av: Kristina Modigh, copywriter | 30 oktober 2015

Böj, sträck och kniiip? Nej då, vi vill inte bidra till ökad hälsohets. Däremot till tajtare texter. I klarspråksskolans fjärde del sätter vi formen i fokus.

Välkommen tillbaka till Nylas klarspråksskola. Har du missat de tidigare lektionerna? Ingen fara, du hade säkert giltiga skäl. Använd bara länkarna längst ner i inlägget för att läsa ikapp och maila mig en sammanfattning av allt du har lärt dig så kan vi gå vidare sen. Okej?

Okej! Den här gången ska vi koppla ett brett grepp om textens utformning och struktur. Eftersom listor brukar gå hem i stugorna (se punkt två nedan), presenteras dagens lärdomar i just listform. Voilà, här kommer tre knep för en formstark text:

1. Flytta tyngdpunkten uppåt

Din läsare är upptagen, kräsen och lättdistraherad. Det måste du åtminstone utgå från. Därför är det sällan en god idé att spara det bästa till sist. Tvärtom bör dina tyngsta argument, de starkaste fördelarna med ditt erbjudande och dina viktigaste poänger framgå tidigt. Du kan, om du vill, tänka på dispositionen som en elitsimmares V-formade kropp.

*paus för att tänka på en elitsimmares kropp*

Alternativet är att du lyckas bygga upp så starka förväntningar på den rafflande avslutningen att man bara måste läsa vidare. Det funkar förstås det med.

simmare

Vi tar väl en bild också.

2. Gör en punktinsats

Det verkar som att vi är programmerade att gilla punktlistor. Kanske är det för att de funkar som hjälpsamma assistenter, som varsamt tar dig i handen och berättar vad du ska rikta din uppmärksamhet mot. Kolla själv på den här helt vanliga meningen:

”Vi samlar in information om de personer och grupper du har kontakt med och hur du samverkar med dem, exempelvis vilka personer du kommunicerar mest med eller vilka grupper du brukar dela med.”

Och nu – samma innehåll i en punktlista:

Vi samlar in information om

  • de personer och grupper du har kontakt med
  • hur du samverkar med dem
  • vilka personer du kommunicerar mest med
  • vilka grupper du brukar dela med.

Okej, det blev kanske inte glasklart vad Facebook samlar in för info om dig men nog blev det mer lättläst?

*paus för kontemplation*

3. Anlita en PF™

Ibland när du tror att en text är krånglig är det i själva verket layouten som jobbar mot dig. Det är dags att anlita ett proffs. Att skicka din text till en Professionell Formgivare™ är som att låta den åka på yoga camp. Den kommer tillbaka snyggare än någonsin och med en harmonisk, självsäker utstrålning. Hade den varit en person, hade den varit odräglig. Men som text är den charmant. Marginalerna är tilldragande, styckesmarkeringen oklanderlig och radavståndet som en jäkla smekning.

PF

Nylas Professionella Formgivare™

Läs fler delar av Nylas klarspråksskola

Del 1: Meningsbyggnad
Del 2: Vem där?
Del 3: Ordval
Del 5: Att skriva eller inte skriva inte


Kategorier