Warning: Undefined variable $tags_fbs in /storage/content/50/153650/nyladesign.se/public_html/wp-content/themes/nyladesign/blocks/meta.php on line 59 Warning: Undefined variable $ft_img in /storage/content/50/153650/nyladesign.se/public_html/wp-content/themes/nyladesign/blocks/meta.php on line 67

Klarspråks­skolan: Att skriva eller inte skriva inte

Av: Kristina Modigh, copywriter | 4 januari 2016

Tyckte du den rubriken var krånglig? Bra. Det är dags för den femte och sista delen av klarspråksskolan, i vilken vi stjäl en billig poäng från samtidens alla livscoacher och guidar dig till bra negationer.

Det kan hända att man får en föreläsning om motivation. Kanske har man bett om den, kanske inte. Kanske har ens chef bokat in den efter att en medarbetarenkät har avslöjat en bristande inställning hos personalen. Hur som helst. Om du någon gång har råkat lyssna till en motiverande föreläsning, så har du med hundra procents (100 %) sannolikhet hört detta:

Hjärnan förstår inte inte.

Följt av:

Försök själv att inte tänka på en rosa elefant.

Och alldeles oavsett vilken inställning du gick därifrån med, måste man faktiskt ge föreläsaren rätt i detta: ordet inte ställer till det för förståelsen. På samma sätt som ”spring inte ut i gatan!” är en typiskt dålig instruktion till en treåring, är ”missa inte reafynden” en onödigt spretig uppmaning till en mellandagsshoppare.

Skriv positivt

En bra första tumregel är att uttrycka det önskvärda: ”gå på trottoaren”, ”skynda att reafynda”. Men vissa budskap kräver förstås negationer. En bra andra tumregel är därför att låta ett aktivt verb göra jobbet. De aktiva verben är ju som alla vet klarspråkets främsta trotjänare. Här är två exempel på verb som kan ersätta ”inte”: undvik, låt bli.

Alltså:

Använd inte Låt bli negationer – skriv som det är.
Skriv inte Undvik ordet inte – ersätt det med aktiva verb.

Ännu ett användbart alternativ är det lilla prefixet o-.

Det där kändes inte helt tydligt?
Det där kändes otydligt.

Avslutningsvis, innan någon upprört börjar twittra under hashtaggen #inteallainte, är det på sin plats med ett förtydligande. Ordet inte är naturligtvis mycket användbart och ibland alldeles oumbärligt.

Med det sagt. Klarspråksskolan är härmed avslutad, och det är INTE klokt vad fort det har gått! Det känns som igår som vi diskuterade meningsbyggnad, pratade om närvaro och personliga pronomen, varnade för tre trista typer av ord och hittade formen. Har du läst alla delar? Bra, då är det examensdags. Seså, på med finkläderna och ge dig ut och bada i någon fontän – det har du förtjänat. Och vill du veta mer om klarspråk eller få hjälp att skriva, språkgranska eller bearbeta dina texter? Kontakta oss.


Läs fler delar av Nylas klarspråksskola

Del 1: Meningsbyggnad
Del 2: Vem där?
Del 3: Ordval
Del 4: Tre knep för att komma i form


Kategorier