Praoblogg: I en värld med influencers

Av: Lovisa Eriksson, Praoelev, åk 9 | 3 november 2021

Det finns många olika starka åsikter om influencers. För många vuxna är idén om att influencers kan leva på att lägga ut videor på nätet, helt absurd. Samtidigt som jag kan förstå de vuxnas tankar, kan influencers ibland finnas på ett sätt som andra inte kan. Här kommer mina tankar om influencers.

Hej! Jag heter Lovisa och är 15 år, och har under en vecka i höst praoat här på Nyla Design. En vanlig vecka går jag i nian och tränar basket. Prao-veckan har gått fort och varit kul. Det är ett härligt klimat och alla som jobbar här är väldigt schyssta! Här har jag bland annat fått i uppdrag att skriva ett inlägg till bloggen.

För en person som har fötts in i en tid med tv, mobiler och sociala medier faller influencer-fenomenet in helt naturligt. Jag hade aldrig funderat på grejen med influencers, förrän jag hörde vuxna prata om det (oftast negativt). Eftersom dagens generation av vuxna inte växt upp med mobiler och sociala medier, kan det vara förståeligt att många ställer sig på den negativa sidan. Ofta hör jag att “på min tid…” osv, men tänk om alla skulle säga så? Då skulle utvecklingen av teknologi inte kommit någonstans. Så här kommer mina…

Tre skäl till varför jag tycker influencers är bra

  1. Bra underhållning. På samma sätt som man kan sitta och titta på en film på Netflix, lyssna på musik eller läsa en bok, är Youtube en form av underhållning.
  2. Helt gratis. Youtube, Instagram, TikTok och Pinterest är alla sociala medier som är gratis. Till skillnad från streamingtjänster och e-böcker så finns det inga månadsavgifter eller andra avgifter.
  3. En vän. Många som följer influencers blir mer fäst vid en eller några få av dem. Detta är för att för många av oss blir influencers som en vän eller våra vänner. Genom att höra på historier som de berättar kan man relatera och känna att man tillhör någonting.

Själv följer jag – och ungefär 14 miljoner andra – Emma Chamberlain. Hon är en 20 år gammal Amerikansk youtuber som blivit väldigt framgångsrik under sina få år i branschen. Hon blev bland annat inbjuden till Met Galan detta året. Även för mig känns hon mer som en vän än som en kändis.

Från ett annat perspektiv

Jag skulle ljuga om jag sa att influencers bara är bra. Det finns en del negativa aspekter som jag håller med om. Många influencers pratar om psykisk ohälsa och trauman i deras liv. Många barn får mobiler och surfplattor i väldigt tidig ålder och när de börjar titta på influencers kan det delvis förklara varför psykisk ohälsa har ökat så markant bland unga.

“Socialstyrelsen rapporterade nyligen att psykisk ohälsa hos barn i åldrarna 10 till 17 år har ökat med över 100 procent på 10 år.”

SvD

Mycket är fejk

Många influencers är inte heller bra förebilder för deras tittare. För att influencers ska tjäna pengar gör de bland annat samarbeten med företag och får betalt för att prata bra om deras produkter. En del youtubers bryr sig inte om vad det är de gör reklam för, de kan inte stå för vad de säger helt enkelt och gör det enbart för pengarna.

Du kan också få uppfattningen om att produkten är väldigt bra för att bilden är retuscherad. Ex: En influencer gör ett samarbete med ett företag som gör träningskläder. Hon har inte testat kläderna och hon skulle inte ha de på sig bakom kameran. Dessutom har bilden blivit retuscherad så hon har mer synliga muskler och kurvor. Detta kan undermedvetet få dig att tro, att tack vare dessa träningskläderna har hon fått en kropp som ser ut så.

Avslutningsvis vill jag säga till alla föräldrar där hemma – håll lite koll på vad era barn surfar på, men gå inte överstyr. Vissa saker är bra att reda ut själv, och att lära sig av sina misstag.