Vad tänker du när du tänker jämställdhet och marknadsföring? Är det att du avskräcks av spinkiga modeller från modekedjorna? Eller kanske mer positiva tankar som att du gillade Åhlens normkritiska kampanj mot åldersdiskriminering? Oavsett vad din tanke är så måste vi enas om att det ligger ett stort ansvar på oss som jobbar med kommunikation.
Vi har satt ihop en lista med saker att tänka på för att undvika att skapa sexistisk reklam:
- Får kvinnor mindre plats än män i en kampanj? Förlegat och tjatigt kanske du tänker nu, men det är fortfarande lika viktigt att tänka på!
- Kopplar reklamen ihop en aktivitet med en könstillhörighet? Akta dig för kvinnor som förväntas ta hand om hemmet eller män som byter däck på bilen.
- Hur poserar kvinnorna i det visuella materialet? Se upp för utmanande och sexuella poser.
- Tänk på hur maktförhållandet illustreras i kampanjer med både män och kvinnor. Bilder där män ser ner på kvinnor går helt bort!
- Är det någon i kampanjen som uttalar sig i ett ämne på grund av sin könstillhörighet? Bara för att du är kvinna behöver du inte veta mycket om handväskor och är du man ska du inte förväntas kunna mycket om hockey.
- Vilka perspektiv används i bilder på män och kvinnor? Undvik fågelperspektiv när du skildrar kvinnor och grodperspektiv när du skildrar män.
- Har du begränsat din målgrupp till ett specifikt kön behöver du kunna resonera varför. Det finns män som är intresserade av smink och kvinnor som älskar fotboll.
En bredare syn på jämställdhet
Nej, jämställdhet innebär inte bara att kvinnor ska synas jämte männen. Vi behöver också tänka på att visa alla sorters människor och då inte i stereotypa utföranden. I detta inlägg fokuserade vi just på kvinnor, men det är även viktigt att reflektera kring saker som olika åldrar, ursprung, yrken, funktionsvariationer och personer utanför de klassiska könsrollerna.