Högröstade hyllningskörer och rejält med räckvidd finns i potten för den som får till en lyckad realtidskampanj. Minst lika högljudda klagosånger riskerar den som misslyckas. När tid för eftertanke tas ur ekvationen, blir insatsen helt enkelt högre.
Här tittar vi närmare på tre exempel på mer eller mindre smakfull realtidsmarknadsföring. Och så ett fall av motsatsen – det ogreppade tillfället. Vilka tycker du gjorde det bäst?
1. Norwegian och Braxit
Två dagar efter att Angelina Jolie ansökt om skilsmässa från Brad Pitt dundrade flygbolaget Norwegian ut följande budskap:

Norwegians vice marknadschef Stine Steffensen Borke beskriver på sajten Campaign hur företaget snabbt såg en möjlighet att roa och på samma gång berätta om sina låga priser på flighter till Los Angeles.
Och även om vissa förfasade sig över okänsligheten i att slå mynt av en familjeangelägenhet, verkade de flesta ändå se och uppskatta humorn i tilltaget. (En fråga man kan ställa sig så här inom parantes är dock varför den möjliga varianten ”Angelina är singel” ger en annan bismak åt garvet?)
2. Frälsningsarmén och klänningen
Det var en sån där grej som är svår att förklara i efterhand. För inte verkar det vettigt att miljontals människor engagerar sig i ett dåligt foto av en halvsnygg festblåsa. Men internets vägar äro outgrundliga, och i februari 2015 var det just det som hände. En hätsk diskussion utbröt nämligen över vilka färger nyss nämnda klänning hade: var den vit- och guldfärgad eller var den svart och blå?
Du kanske själv involverade dig i debatten? I så fall är du i gott sällskap. Bara första dygnet twittrades det 4,4 miljoner inlägg om den gäckande klänningen. Och därifrån eskalerade det.
Frälsningsarmén var långt ifrån ensamma om att haka på ”Dressgate” i marknadsföringssyfte. Men när masspsykosen väl hade lagt sig, var det deras kampanj för att uppmärksamma våld i nära relationer som lämnat starkast avtryck:

3. American Apparel och (kritik)stormen
Att reklam från American Apparel väcker upprörda känslor är ungefär lika förvånande som att en tweet från Donald Trump gör det. Skandalerna är en byggsten i deras varumärkes-DNA. Men proteststormen som klädföretaget mötte 2012 var ändå utöver det vanliga. Orsaken var en hastigt sjösatt mailkampanj i samband med att orkanen Sandy drog in över östra USA.
Copyn i utskicket, som rullades ut till kunder i områden som hotades av Sandys framfart, löd:
In case you’re bored during the storm. 20 % off everything for next 36 hours.
Orkanen Sandy orsakade enorma skador, ödelade folks hem och skördade åtminstone 285 liv. Så att ha tråkigt var inte vad folk oroade sig mest över när de satt hemma och följde nyheterna. Reaktionerna lät inte vänta på sig och kampanjen sågades unisont av experter, konsumenter och andra som brydde sig om saker som omdöme och taktfullhet.
4. Skittels och ickekommentaren
På tal om Trump och taktfullhet. I ett försök att både hjälpa sin far kampanja och att bräcka densamme i människoförakt, twittrade Donald Trump Jr. (ja, han heter verkligen det) i september ut en bild som jämförde syriska flyktingar med godiset Skittles, med texten:
If I had a bowl of Skittles and I told you just three would kill you. Would you take a handful? That’s our Syrian refugee problem.
Det var inte bara en absurd och missvisande liknelse, det var ett uppviglande propagandagrepp med doft av 1930-tal. Men tweeten var också vad somliga skulle betrakta som ett tillfälle för Skittles del. Spinnet var redan igång och godismärket hade lätt kunnat haka på för att ytterligare positionera sig i folks medvetande. Men Mars Inc, som äger Skittles, gjorde bara ett utlåtande:
Skittles är godis, flyktingar är människor. Mer än så sa man inte. I ett läge där den marknadsmässiga logiken sa att man skulle agera, valde Mars Inc att sätta mänskliga världen främst. De visade att de, för att använda Donald Trumps egna ord, ”lever i den riktiga världen”.