En grafisk profil beskriver hur ditt företag eller din organisation ska se ut i kommunikationen utåt. Kort sagt er visuella identitet. Det gäller allt från hur logotypen ser ut till vilka färger ni använder i annonser och hur texter ser ut på webben.
Varför en grafisk profil?
- Konsekvent kommunikation skapar igenkänning.
- Den bidrar med tydlighet både för mottagare och för er som ska kommunicera utåt.
- Med en tydlig guide behöver ni inte uppfinna hjulet varje gång, utan får mer tid att fokusera på innehållet.
Vad ska den innehålla då?
En grafisk profil har tre grundingredienser: logotyp, färger och typsnitt. Logotypen ska fungera som en visuell igenkänningsfaktor för ditt företag eller organisation. Den bör också fungera med och utan eventuell payoff*. Färgvalen kan innehålla både bas- och komplementfärger, som ska fungera såväl i print som på webben och i profilprodukter.
När det gäller de olika typsnitten så ska de både fungera ihop och i flera olika sammanhang. Det kan vara allt från presentationsmaterial till annonser, webbplats och fakturor. Ska rubriken och brödtexten vara samma överallt? Ibland finns det en vits med att ha olika, men då är det viktigt att de beskrivs tydligt i den grafiska profilen.

Hur väljer ni?
Det är viktigt att inte bara välja det ni tycker är snyggt. Gör en analys över hur liknande företag och organisationer har gjort. Självklart vill ni skilja er från mängden, men att hålla lite samma tema kan också skapa en igenkänning för det ni arbetar med.
Kontentan är att ni ska välja det ni kan identifiera er med och stå för. Men glöm inte att analysera valen utifrån frågeställningen ”kan någon tolka detta på fel sätt?”. Ingen vill bli hånad som Liberalerna blev för sin nya logga 2016.
Presentera innehållet
En snabb visuell sammanställning av era val kan räcka. Det viktigaste är att profilen är lättförstådd och lättillgänglig för dig och dina kollegor. Har ni en lite mer omfattande profil kan det vara bra att förtydliga innehållet i en grafisk manual. I den beskrivs det hur de olika beståndsdelarna ska appliceras i olika format och kanaler. Här kan du exempelvis läsa hur en logotyp ska användas om det bara finns svart och vitt, vilket typsnitt texten ska ha på webben, hur kontorsmaterial ska designas, vilken färg rubriken ska ha i annonser eller vilket bildspråk som ska användas i fotografier.
Sammanfattning
En grafisk profil underlättar både för dig och dina mottagare. Ta fram en logotyp, färger och typsnitt och håll er till dem. På så vis skapar ni både tydlighet och igenkänning. Sedan kan ni förstås utveckla eller uppdatera er profil i framtiden.
ORDLISTA
Färgsystem:
CMYK (Cyan, Magenta, Yellow och Key color) är ett system för fyrfärgstryck.
RGB (röd, grön och blå) additiv färgblandning som används på webben.
HEX (hexadecimal) färgkod i HTML som blandas av RGB-färgerna. Används på webben.
PMS (Pantone Matching System) dekorfärger som kan ge de mest exakta kulörerna. Används i tryck. Med en PMS-kod kan du få fram fler specialfärger som exempelvis neoner och pasteller. Färgerna kan även återges på olika sorters papperskvaliteter, bestruket eller obestruket.
Payoff = En kort mening som lyfter och beskriver ett varumärke. Brukar också kallas för tagline eller slogan. Några exempel är Nikes ”Just do it”, L’Oreals ”Because you’re worth it” eller Triss ”Plötsligt händer det”.
Bildspråk = Riktlinjer för hur illustrationer och fotografier ska se ut. Det kan vara allt ifrån vilka slags miljöer bilderna ska vara tagna i till vilka människor som ska synas.