Warning: Undefined variable $tags_fbs in /storage/content/50/153650/nyladesign.se/public_html/wp-content/themes/nyladesign/blocks/meta.php on line 59 Warning: Undefined variable $ft_img in /storage/content/50/153650/nyladesign.se/public_html/wp-content/themes/nyladesign/blocks/meta.php on line 67

Texter som får folk att ändra åsikt

Av: Erica Söderlund, copywriter | 14 september 2018

I dessa tider är det svårt att inte tänka på sina egna – men kanske framförallt andras – åsikter. Visst hade det varit härligt om du kunde påverka andra att tänka mer som du?

Du har säkert läst en text som berört eller påverkat dig på ett eller annat sätt. Det kan vara allt från en bok av din favoritförfattare till en statusuppdatering i sociala medier. När det kommer till att påverka andra att ändra åsikt är det inte lika lätt som att endast väcka känslor – men det finns vissa knep som är mer framgångsrika än andra.

Change my view

I podden You Are Not So Smart tar David McRaney upp olika ämnen, alla på temat ”du är omedveten om hur omedveten du är”. Ett av poddavsnitten handlar om Reddit-forumet Change My View. Forumet går ut på att du lägger upp ett inlägg med en åsikt och sedan ska andra försöka påverka dig att ändra uppfattning. Mätningar visar att hela 35% av av skribenterna påverkas till att ändra sig. I poddavsnittet intervjuas Chenhao Tan som forskar i datavetenskap och har analyserat forumet. Han pekar ut vissa lyckoelement som är synliga där folk har ändrat åsikt.

Hur får du någon att byta åsikt?

  • Punktlistor är din bästa vän.
  • Fetmarkerade ord hjälper också till.
  • Förolämpa aldrig någon.

Genom att ta ut två till tre kärnpunkter som beskriver din åsikt och presentera dem i en punktlista är det större chans att du lyckas påverka andra, menar Tan. Det skadar inte om du även utvecklar punkterna i text efteråt. Det du vill är att ge en tydlig och positiv bild av din åsikt. Den ska vara lätt att förstå och ta till sig, så att mottagarna själva kan inse att de vill ändra åsikt. För ingen vill bli övertalad.

Att skriva en bra punktlista

Detta är lite av en konstform, men övning ger som bekant färdighet. I vår Klarspråksskola kan du läsa mer om punktlistor och förhoppningsvis få med dig några tips på vägen. Punktlistan som formateringsknep är redan tydlig för oss läsare och fyller du den med ett konkret innehåll har du stora chanser att lyckas.

Din framgång kommer dock inte vara hundraprocentig, det är många parametrar som spelar in. Du kan inte att pracka på någon annan din åsikt, men med ovan nämnda tips kan det bli enklare oavsett om du vill övertyga någon att rösta annorlunda i nästa riksdagsval, få dina kollegor att bli mer miljömedvetna på kontoret eller få familjen att äta mer vegetariskt. Lycka till!